HALUATKO OPPIA MAISTELEMAAN OLIIVIÖLJYJÄ?
Opi maistelun salaisuudet tämän ekstra-neitsytoliiviöljyn maisteluoppaan avulla:
1. VAIHE
VALITSE MAISTELULASI
Lasin värillä ei ole merkitystä oliiviöljyjen laadun, tuoksujen ja makujen arvioinnissa. Ammattilaiset käyttävät sinisiä laseja, jotta väri ei vaikuttaisi arviointiin. (Myös muovinen soveltuu maisteluun ja on helpompi puhdistaa.)
2. VAIHE
KAADA OLIIVIÖLJY LASIIN
Kaada noin 2 ruokalusikallista Extra Virgin -oliiviöljyä maistelulasiin.
3. VAIHE
LÄMMITÄ LASI
Lämmitä oliiviöljy pitelemällä kämmeniäsi lasin ympärillä ja päällä ja pyöritellen oliiviöljyä lasissa niin, että se tarttuu lasin reunoille.
4. VAIHE
HAISTA OLIIVIÖLJYÄ
Tuoksuttele oliiviöljyn aromeja. Millainen tuoksu on? Onko se vihreä, kypsä, hedelmäinen, pähkinäinen vai multainen? Kirjoita ensivaikutelmasi ylös, niin voit verrata oliiviöljyjä keskenään.
5. VAIHE
MAISTA OLIIVIÖLJYÄ
Maista juuri sen verran oliiviöljyä, että sen maku tuntuu kaikkialla kielen päällä. Hengitä sisään hitaasti niin, että oliiviöljyn maut vapautuvat. Sulje suusi. Hengitä nenän kautta. Nielaise hieman oliiviöljyä ja kirjoita ylös maut/tuntemukset nielussasi. Kirjoita myös, missä kohdassa kielelläsi ja suussasi mikäkin makuelämys tuntuu.
Makualueet:
Hedelmäinen: Aromi tuntuu nenässä ja suussa. Se voi olla kypsä tai raaka
Makea: kielen kärjessä ja suussa
Suolainen: kielen ylemmissä reunoissa
Hapan/hapokas: kielen reunoissa
Karvas: aromi tuntuu kielen sivuilla
Pippurisuus:tuntuu nielussa
6. VAIHE
TUNNE MAUT
Minkälaisia makuja voit havaita? Sitrus? Omena? Tomaatti? Pähkinät? Yrtit? Mausteet? Huomaatko karvauden? Tunnetko pippurisuuden nielussasi?
7. VAIHE
KIRJOITA YLÖS TUNTEMUKSESI
Tarkastele kunkin tuntemuksen ja makuelämyksen monipuolisuutta. Ovatko maut tasapainossa? Maistuuko yksi niistä enemmän kuin muut? Alla olevasta linkistä voit ladata maistelulomakkeen, jota voit käyttää muistiinpanojen tekemiseen.
8. VAIHE
PUHDISTA & NOLLAA MAKUHERMOSI
Ennen oliiviöljyjen maistelua tulisi aina puhdistaa makunystyrät. Viipale raikasta Granny Smith -omenaa on tähän erinomainen vaihtoehto. Voit myös juoda hieman hiilihapotettua tai tavallista vettä. Anna makuhermojesi levätä aina 15 oliiviöljyn maistamisen jälkeen, jotta aistimesi eivät turtuisi.