HALUATKO OPPIA MAISTELEMAAN OLIIVIÖLJYJÄ?

Opi maistelun salaisuudet tämän ekstra-neitsytoliiviöljyn maisteluoppaan avulla:

1. VAIHE

VALITSE MAISTELULASI

Lasin värillä ei ole merkitystä oliiviöljyjen laadun, tuoksujen ja makujen arvioinnissa. Ammattilaiset käyttävät sinisiä laseja, jotta väri ei vaikuttaisi arviointiin. (Myös muovinen soveltuu maisteluun ja on helpompi puhdistaa.)

 

2. VAIHE

KAADA OLIIVIÖLJY LASIIN

Kaada noin 2 ruokalusikallista Extra Virgin -oliiviöljyä maistelulasiin.

 

3. VAIHE

LÄMMITÄ LASI

Lämmitä oliiviöljy pitelemällä kämmeniäsi lasin ympärillä ja päällä ja pyöritellen oliiviöljyä lasissa niin, että se tarttuu lasin reunoille.

4. VAIHE

HAISTA OLIIVIÖLJYÄ

Tuoksuttele oliiviöljyn aromeja. Millainen tuoksu on? Onko se vihreä, kypsä, hedelmäinen, pähkinäinen vai multainen? Kirjoita ensivaikutelmasi ylös, niin voit verrata oliiviöljyjä keskenään.

5. VAIHE

MAISTA OLIIVIÖLJYÄ

Maista juuri sen verran oliiviöljyä, että sen maku tuntuu kaikkialla kielen päällä. Hengitä sisään hitaasti niin, että oliiviöljyn maut vapautuvat. Sulje suusi. Hengitä nenän kautta. Nielaise hieman oliiviöljyä ja kirjoita ylös maut/tuntemukset nielussasi. Kirjoita myös, missä kohdassa kielelläsi ja suussasi mikäkin makuelämys tuntuu.

Makualueet:

Hedelmäinen: Aromi tuntuu nenässä ja suussa. Se voi olla kypsä tai raaka
Makea: kielen kärjessä ja suussa
Suolainen: kielen ylemmissä reunoissa
Hapan/hapokas: kielen reunoissa
Karvas: aromi tuntuu kielen sivuilla
Pippurisuus:tuntuu nielussa

6. VAIHE

TUNNE MAUT

Minkälaisia makuja voit havaita? Sitrus? Omena? Tomaatti? Pähkinät? Yrtit? Mausteet? Huomaatko karvauden? Tunnetko pippurisuuden nielussasi?

7. VAIHE

KIRJOITA YLÖS TUNTEMUKSESI

Tarkastele kunkin tuntemuksen ja makuelämyksen monipuolisuutta. Ovatko maut tasapainossa? Maistuuko yksi niistä enemmän kuin muut? Alla olevasta linkistä voit ladata maistelulomakkeen, jota voit käyttää muistiinpanojen tekemiseen.

8. VAIHE

PUHDISTA & NOLLAA MAKUHERMOSI

Ennen oliiviöljyjen maistelua tulisi aina puhdistaa makunystyrät. Viipale raikasta Granny Smith -omenaa on tähän erinomainen vaihtoehto. Voit myös juoda hieman hiilihapotettua tai tavallista vettä. Anna makuhermojesi levätä aina 15 oliiviöljyn maistamisen jälkeen, jotta aistimesi eivät turtuisi.